Od wielu lat eksperci mówią nam, że warzywa i owoce są niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia. Jednak wielu z nas wciąż ma trudności z włączeniem ich do swojej diety. Jednak pełnowartościowa żywność może powstrzymać nas przed zachorowaniem i pomóc w zapobieganiu problemowi otyłości.
Wiele badań wykazało, że spożywanie większej ilości pełnowartościowych pokarmów zapewni organizmowi cenne źródła składników odżywczych, w tym błonnik, wapń, magnez, witaminy z grupy B, witaminę D, białko, potas i niezbędne kwasy tłuszczowe, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie komórek organizmu. Przetworzona żywność jest trudna do prawidłowego strawienia i może powodować nudności i zmęczenie.
Kiedy dodasz do swojego życia więcej pełnowartościowych pokarmów, odczujesz wiele korzyści, w tym
- Poprawiony poziom cukru we krwi. Przetworzona żywność zawiera insulinowy czynnik wzrostu, który podnosi poziom cukru we krwi. W rezultacie doświadczasz wahań poziomu cukru we krwi i łaknienia. Pokarmy w całości nie spowodują tych skoków i pomogą utrzymać równowagę przez cały dzień.
- Lepsze trawienie. Cała żywność zawiera dużo błonnika, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla trawienia. Ten błonnik jest naturalny i pomoże Ci czuć się pełniejszym na dłużej, jednocześnie wspierając trawienie i obniżając poziom cukru we krwi, ponieważ powoli rozkłada się w organizmie.
- Wyższy poziom energii – organizm jest bardziej zdolny do pozyskiwania energii z naturalnej żywności niż z przetworzonej, więc zaczniesz czuć się bardziej pobudzony z szybszym metabolizmem, gdy będziesz spożywać więcej pełnowartościowych pokarmów.
- Zmniejszony ból – przetworzona żywność ma silne właściwości przeciwzapalne. Ponieważ mają one charakter kwaśny, powodują nierównowagę poziomu pH, co może skutkować pogorszeniem objawów przewlekłego bólu. Całe pokarmy utrzymują twoje ciało bardziej alkaliczne, a zatem są wolne od stanów zapalnych i bólu.
Więcej artykułów o zdrowym stylu życia znajdziesz w serwisie https://www.zagadka.pl/.